marți, 30 octombrie 2007

De la RPR la PPE


Priveam deunazi un reportaj despre reactia lui Sárközy in fata unor reporteri CBS si ma intrebam daca Romania s-a integrat in Europa sau Europa s-a integrat in Romania lui Basescu.

Este interesant cum in ultimii ani au rasarit in intreaga Europa o speta de demagogi populisti care imbina de minune invatamintele propagandei naziste (ori comuniste, nu ca ar fi diferente), ale operei de mantuire profetice a unui Erou Salvator, si un sofism de balta.

Oamenii acestia nu aduc solutii, ci doar inventeaza probleme pentru a parea ca rezolva ceva… si cu aportul unei media dominate de criteriul ratingului, electoratul isi pierde increderea in institutii, in idei, in solutii, isi pierde interesul pentru politica, si incet incet nu ramane nimic in afara de circ… circ si paine. Partidele isi pierd orice inclinatie ideologica, devenind fan-cluburi organizate de “grupuri de interese”, iar spiritul democratiei este infrant de litera sa.

Este stiut ca adevarul e o chestiune care tine de perspectiva. Insa atunci cand unei societati ii sunt daramate toate criteriile, valorile si reperele, atunci cand interpretarea si deconstructia conceptelor este lasata pe mana unor scuipatori de rasarita, fara nici o abilitate de a construi ceva, atunci cand fluiditatea excesiva a adevarului il face sa se dizolve in loc sa se imbogateasca cu fiesce noua perspectiva, atunci viitorul nu mai poate exista.

Democratia nu este si nici nu va fi vreodata un sistem perfect, insa este cel mai bun sistem pe care suntem in stare sa-l intelegem indeajuns pentru a-l aplica. Iar valul de populism demagogic care a lovit in ultimii ani Europa si Romania incepe sa darame si farama de incredere in sistemul participarii comunitatii la actul de guvernare.

Si ce ne propun oare detractorii parlamentarismului? Despotismul luminat al unui fiu al neamului? Disparitia partidelor politice sau macar completa lor de-ideologizare dupa modelul american (nu, nu afirm ca partidele sunt fondate doar pe ideologie, insa este si acesta un element constitutiv...inca) ? Eliminarea oricarei dezbateri publice serioase si ocuparea scenei publice de mici spectacole mediatice fara substanta? Cred ca stim cu totii ca asa ceva nu poate functiona!

Trebuie sa ne intelegem istoria, sa ne-o asumam, si sa dezbatem viitorul. Viitorul real, cel in care vom trai noi si urmasii nostri, nu fantezia populata de fantomele ilusive servite periodic de demagogia populista.

Mihai Puflea-Ionescu

duminică, 21 octombrie 2007

Dansul de sambata seara

Ploaia rece nu cere decat un dans.


joi, 18 octombrie 2007

La PSD, TU FACI OFERTA!



Alegerile europene vor fi prima manifestare reală de putere a cetăţenilor români în Europa. Pentru prima dată, cetăţenii români vor putea determina sensul politicilor promovate în Uniunea Europeană. Este un moment decisiv de care va depinde influenţa României asupra deciziilor comunitare ce afectează deja viaţa de zi cu zi a românilor. De aceea, este esenţial ca România să fie reprezentată de oameni tineri, femei şi bărbaţi deopotrivă, competenţi şi respectaţi în instituţiile europene.

După aderarea la Uniunea Europeană, modul în care se face politică şi se iau deciziile cu impact public în România s-a schimbat. Am intrat într-o nouă epocă în care politicile publice se stabilesc altfel, controlul lor se diversifică, iar suveranitatea se discută în alţi termeni. Avem o componentă naţională a deciziilor (Parlament, Guvern, administraţii locale) la care s-a adăugat una comunitară (instituţii europene). Cine le tratează separat face o gravă eroare. După 2007, politica trebuie fundamentată pe o abordare complementară a celor două planuri. Politica internă şi politica europeană sunt două mâini ale aceluiaşi corp. Orice set de politici publice propus pe plan intern are o dimensiune comunitară aşa cum orice politică din plan comunitar are implicaţii profunde asupra vieţii românilor.

De aceea, oferta PSD pentru alegerile europene este construită pe această legătură strânsă între politicile care se fac în România şi politicile care se fac la Bruxelles. Pentru a-i reprezenta cu adevărat pe cetăţenii care îi votează, europarlamentarii români vor trebui să promoveze interesele reale ale oamenilor şi să urmărească adoptarea acelor măsuri necesare pentru creşterea nivelului de trai. Candidaţii propuşi de PSD vor pleda în Parlamentul European pentru priorităţile reale ale românilor.

Pentru PSD, alegerile europarlamentare sunt în primul rând despre România şi problemele românilor.

De aceea PSD a decis ca oferta politica pentru Parlamentul European sa fie construita impreuna cu alegatorii, pentru a raspunde in mod real cerintelor si nevoilor poporului.

In dezbaterile fizice dar si pe site-ul http://tufacioferta.psd.ro/, electoratul isi poate exprima opiniile, poate comenta si completa angajamentele PSD.

Va invitam astfel pe toti cei care doriti ca prioritatile si proiectele dumneavoastra sa devina si prioritatile eurocandidatilor PSD, sa participati la dezbaterile de pe siteul http://tufacioferta.psd.ro/ pentru a construi impreuna Oferta Politica a PSD pentru Parlamentul European.




marți, 9 octombrie 2007

Romanii din Italia


Subiectul este foarte sensibil si nu as vrea sa vorbesc despre vinovati, despre obligatiile noastre si despre dreptul nostru de a fi revoltati. E destul de greu sa stabilim impotriva cui ar trebui sa ne revoltam: a noastra, a poporului si a liderilor care nu au stiut sa combata adevarata criminalitate sau a italienilor, care isi apara o ordine interna cu care sunt obisnuiti.
In timpul campaniei de referendum, televiziunile nu mai pridideau sa ne arate imigrantii romani care il sustineau pe Basescu si condamnau parlamentarii la moarte, in pietele publice unde aveau loc mitinguri mai mult sau mai putin spontane.
Presedintele Basescu le adresa rugaminti si promisiuni fierbinti, spunandu-le ca se bazeaza pe ei si pe voturile lor pentru a-i invinge pe cei 322 de oligarhi corupti care "sug sangele poporului".
In ultimele saptamani, romanii din Italia au fost supusi unor atacuri foarte dure, desi majoritatea sunt oameni foarte cinstiti, care au plecat din tara nu de dragul de a se plimba, ci pentru a-si asigura un trai cat de cat decent.
O romanca a fost impinsa in fata unui metrou, o familie de romi a ars de vie, o tabara de romi a fost incendiata, o actrita foarte iubita pana nu de mult de italieni a fost jignita doar pentru ca a indraznit sa ia apararea romanilor. Oare e nevoie de un masacru pentru ca autoritatile romane sa reactioneze?!
In tot acest timp, presedintele Basescu, cel care ar fi promis si luna de pe cer pentru un vot, nu a luat o pozitie publica, nu a spus nimic, nici oficial, nici neoficial. Dansul este ocupat cu pasarici, cu propuneri indecente adresate jurnalistelor, cu cantarirea caltabosilor.
Nimeni, nici macar Ministrul de Externe Adrian Cioroianu, nu a luat vreo masura diplomatica pentru contracararea acestor atacuri violente, care au coborat din paginile ziarelor in strada.Remarc totusi ca pe site-ul MAE exista un comunicat prin care ne exprimam preocuparea fata de actiunile represive din Burma/Myanmar.
Urmeaza o serie de campanii electorale cand, in mod sigur, presedintele si guvernul isi vor aminti ca au nevoie de voturile romanilor din strainatate, astfel ca pentru aceste comuniati mai exista o speranta sa nu fie lasate in voia sortii.
Insa, in acest timp, comunitatile de romani din Italia sunt bombardate cu amenintari, fiind aparate de straini si nu de cel in mainile carora si-au lasat destinele.



vineri, 5 octombrie 2007

Un OM

Imi este extrem de greu sa scriu despre disparitia lui Antonie Iorgovan.
Si Antonie Iorgovan se afla printre politicienii pe care mi-i amintesc din copilarie, alaturi de Ion Iliescu sau Petre Roman. Ei fac parte din galeria de oameni pe care ii admiram atunci si ii respect acum, desi nu intelegeam ce inseamna politica, ce roluri aveau atunci si, mai ales, ce roluri importante urmau sa aibe de-a lungul existentei mele.
Daca la Ion Iliescu si Petre Roman a fost mai simplu si am inteles inca din primii ani de scoala "cu ce se ocupa", pe Antonie Iorgovan l-am descoperit cu adevarat abia in timpul facultatii, cand i-am citit si invatat cursurile si tratatele de drept.
Am avut ocazia sa il vad o singura data, in seara referendumului, in sediul din Kiseleff, exact inainte de conferinta de presa sustinuta de presedintele Mircea Geoana, dupa inchiderea urnelor. Nu am putut decat sa il salut, datorita emotiilor. Acum regret ca nu am avut curajul sa ii spun ca poate si datorita dumnealui mi-am ales drumul in viata.
A fost un om extraordinar, de o modestie exemplara si de o valoare profesionala incontestabila. Disparitia lui este o pierdere foarte mare, atit pentru PSD, cat si pentru intelectualitatea din Romania si, as aduga, pentru Europa - asta penttru ca si-a exprimat dorinta sa participe la elaborarea Constitutiei Europene.

P.S.: Cei care vor sa ii aduca un ultim omagiu senatorului PSD Antonie Iorgovan, o pot face la Palatul Parlamentului, intrarea 13 Septembrie, in fiecare zi, incepand cu ora 10.00.